Британски учени твърдят, че вейпинга може да спаси животи

Автор ПУШКОМ 14/06/2016 0 Коментар(и)

Добри новини за пушачите, които търсят безопасен начин да откажат цигарите. В статията, публикувана миналия месец, става ясно че вейпинга може да бъде така търсеното решение.

 

Изследването е направено от учени в университета в Бристъл. Наблюдавани са стрес реакциите на клетки, взети от сърцето. Резултатите показват, че при клетките, третирани с цигарен дим има моментална реакция и увреждане. При клетките, тествани с пара от течност за електронна цигара, такава реакция не се наблюдава.

 

Проучването е първото от много такива, които ще бъдат проведени за да се установи цялостния ефект на вейпинга върху човешкото тяло. Освен това ще бъдат сравнявани щетите, които се нанасят върху човешкия организъм от традиционното пушене, с тези от влиянието на вейпинга. Вярва се, че такива проучвания ще помогнат на правителствата и медицинските организации да вземат решение, дали вейпинга може да е ефективно и здравословно средство за отказване на цигарите.

 

Главния учен, под чието ръководство се е провело изследването, проф. Маркос Мунафо заключва, че традиционни пушачи, които преминат към използването на електронни цигари, ще могат моментално да подобрят своето здравословно състояние.

 

Проучването поставя основата за провеждането на още такива тестове, които да се фокусирани конкретно върху влиянието на вейпинга върху бивши традиционни пушачи. По този начин ще се установи до каква степен се е подобрило тяхното здравословно състояние. Може да се окаже, че благодарение на вейпинга, те ще могат да се радват на по-дълъг и здравословен живот.