Обща информация за ел. цигари

Електронната цигара е електронно устройство с автономно захранване - литиево-йонна батерия, което се използва за създаване на пара, предназначена за вдишване като заместител на пушека от обикновените тютюневи цигари. Парата съдържа различно количество никотин, което се използва за задоволяване на пристрастеността към него. Освен никотиново съдържание, в изпаряваната от електронната цигара течност обикновено има добавен аромат, който да доближи вкуса до този на тютюнев дим или да добави съвсем различен аромат, като по никакъв начин не се използват тютюн, дим или въобще - горене на някакъв продукт.

Електронните цигари са алтернатива на тютюневите изделия като цигари, пури, пурети и лули. 

Имайте предвид, че всички части на електронната цигара са консуматив и е необходимо да се подменят на различен период от време (в зависимост от модела на ел. цигара/пура ) за да имате винаги функциониращ продукт. 


Начин на работа

В масовите автоматични модели е-цигари, когато човек опита да вдиша изпаренията, малък вакумен сензор в близост до батерията отчита преминаващия въздух и включва нагревателен елемент, познат като атомайзер (изпарител). Чрез нагряването си атомизаторът изпарява течност, която се съдържа в пълнителя (обикновено в частта на цигарата, която стои в устата, при тютюневите цигари това е филтъра). Автоматичните модели батерии обикновено имат предпазител, който ги деактивира на петата или седмата секунда с цел предпазване от прегряване, и който не позволява да активирате цигарата от няколко секунди до няколко минути след това. В "ръчните" модели, или по-точно - в моделите, които са с ръчно активирана батерия, физически бутон замества вакумния сензор и трябва ръчно да активирате нагревателя чрез бутона. 


Компоненти на електронните цигари

Въпреки разнообразните форми, почти всички електронни цигари се състоят от няколко базови елемента - пълнител, нагревателен елемент, батерия с електроника.


Пълнител (филтър) - пластмасовата част, която поставяте в устата си, обикновено изпълнява ролята и на пълнител, задържащ никотинов разтвор. Това става, като вътре в самия филтър се поставя по-малък пластмасов съд, пълен с абсорбиращ материал, напоен с разтвор с различно (или дори никакво) съдържание на никотин. Целият пълнител е направен така, че въздухът свободно да преминава покрай вътрешният съд, осигурявайки метод засмукването да пренесе изпарения разтвор в устата. Повечето пълнители могат да се пълнят повторно с никотинов разтвор или просто да се сменят с предварително напълнени.


Нагревателен елемент (атомайзер, изпарител) - частта, разположена между батерията и пълнителя, обикновено е мястото, където стои нагревателен елемент, който се включва ръчно или при засмукване на е-цигарата и изпарява част от разтвора в пълнителя.


Батерия с електроника - батериите на електронните цигари обикновено са литиево-йонни и могат да се презареждат свободно през различните видове зарядни устройства - за 220V мрежа, USB компютърен порт, какъвто имат всички компютри днес, или адаптер за автомобил (на мястото на запалката). Батерията е най-големият компонент на е-цигарата и има различен капацитет, често тясно обвързан с размерите. Батериите или разполагат с вакумен сензор, който ги активира при засмукване от електронната цигара, или се активират ръчно чрез бутонче. Почти винаги имат и светлинен индикатор за работата си. Някои модификации използват и стандартни размери батерии, но повечето е-цигари могат да използват само модели, предназначени специално за конкретния модел цигара


Никотинови разтвори (капки, течност, e-liquid)

Течността, която се изпарява от изпарителя, се нарича никотинов разтвор. Течността за електронни цигари може да съдържа между 0 и 24 mg никотин, който е единствената опасна съставка на парата от електронната цигара. Информация за никотина може да откриете на много места, като основно правило е добре да знаете, че това е вид наркотик, който предизвиква пристрастяване и то не се различава от това към обикновените тютюневи цигари. Никотинът няма мирис и вкус. За да може парата от електронните цигари да има вкус и/или аромат, към нея се добавят есенции с много различни аромати - от такива, имитиращи популярни марки цигари, до екзотични плодови аромати, такива на подправки и други. Най-търсени, разбира се, са близките до цигара аромати, но ако харесвате вкуса на подсладените пурети ще ви е най-лесно да приемете вкуса на парата от електронната цигара.


Още полезна информация може да намерите тук